Ahad, 27 Disember 2009

rempeyek



bahan-bahan;

300 gm tepung beras

4 sudu makan ketumbar

2 sudu makan jintan manis

2 sudu makan jintan putih

6 biji buah keras

50 gm udang kering

4 ulas bawang putih

1 sentimeter kunyit hidup

2 biji telur (kecil)

550-600 ml santan cair (dari 1 biji kelapa)

garam dan serbuk perasa secukupnya

500-600 gm kacang tanah kecil (jemur beberapa jam sebelum digunakan)

ikan bilis kering secukupnya (buang perut dan kepalanya)

(Untuk tumpi: gunakan 300 gm kacan hijau yang direndam selama 8 jam kemudian

toskan airnya.

Cara :

1. Cuci ketumbar dan jintan kemudian toskan dan tumbuk atau kisar bersama buah keras, udang kering, bawang putih dan kunyit hidup. Jika dikisar, tambahkan 200 ml air.

2. Satukan tepung beras, bahan kisar, telur, santan, garam dan serbuk perasa.

3. Untuk menggoreng rempeyek atau tumpi, panaskan minyak dalam kuali kemudian bubuh sedikit adunan kedalam senduk bersama sedikit kacang tanah

dan ikan bilis (utk rempeyek) atau kacang hijau dan ikan bilis (utk tumpi),

4. kemudian curahkanadunan di tepi kuali dan biarkan hingga masak.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan