Rabu, 30 Disember 2009

agar-agar lapis roti


Bhn A

Agar-agar

Air

Gula - ikut manis

Pewarna merah

Bahan B

4 keping roti

400 ml susu segar

1 tbsp tepung kastad

Gula - ikut manis



1. Masak agar2 bersama air hingga agar2 larut.

2. Sambil tu blend roti bersama tepung kastad dan susu segar.

3. Masukkan bhn blend dlm periuk lain dan sendukkan 7 senduk agar2 yg telah larut ke dlmnya.

4. Masakkan diatas api sederhana sambil dikacau.

5. Tambahkan gula mengikut manis yg disukai. Ketepikan.

6. Agar2 yg masih berbaki tadi pula masukkan pewarna merah dan gula mengikut manis yg disukai.

7. Lapiskan agar2 mengikut kreativiti sendiri.

8. Sejukkan dlm fridge sebelum dihidangkan.

****Bila melapis agar2 pastikan satu2 lapisan tidak terlalu panas ( sejukkan sedikit ) baru dituangkan lapisan yg seterusnya...jika tidak lapisan akan bercampur

Untuk melekatkan antara 2 lapisan agar2 boleh dicucuk2 permukaan agar2 dgn garfu sebelum melapiskan lapisan seterusnya.

Sambil melapis agar2 pastikan baki agar2 dlm periuk dipanaskan dgn api kecil supaya tidak beku dlm periuk.
 
dari;as-hajar.foto

Tiada ulasan:

Catat Ulasan