skip to main  |
      skip to sidebar
          
        
          
        
NASI TOMATO
Bahan-bahan ( 4~5org )
- 4cwn beras(dibersih dan ditoskn)
 
- 190g minyak sapi(kalau darurat boleh guna marjerin)
 
- 2 kuntum bunga cengkih
 
- 1/2 kuntum bunga lawang
 
- 3 biji buah pelaga
 
- 5 cm kulit kayu manis
 
- 1 biji bawang besar dicincang
 
- 160g tomato puree (dlm tin)
 
- 1.8 leter air rebusan yang cair (bole juga nk guna kiub pati ayam)
 
- daun saderi yang telah dicincang dan bawang merah (optional)
 
- bhn dikisar: 2 ulas bawang putih, 3 ulas bawang merah dan 1 hiris halia
 
Cara-cara
- Cairkan minyak sapi diatas api yang sederhana dan tumiskan rempah-rempah selama 1-2 minit.
 
- Masukkan bahan tumbuk dan teruskan menggoreng hingga masak. Masukkan bawang besar dan goreng hingga layu.
 
- Kecilkan api dan tuangkan puri tomato.Biarkan mendidih perlahan-lahan dan masukkan beras.Kacau rata-rata selama 1-2 minit.
 
- Masukkan air rebusan dan garam secukup rasa.Biarkan cecair meresap ke dlm beras sebentar.
 
- Kecilkan api, tanak nasi itu dengan bertutup hingga masak, masukkan daun saderi dan bwg goreng.
 
 
 
 
          
      
 
  
 
 
 
  
Tiada ulasan:
Catat Ulasan